THEATER : WAR ON WOMEN

Compagnie couRage maakt een cluster van voorstellingen rond het thema ‘vrouwen en geweld’. Vorig seizoen speelde couRage een verhaal dat handelt over één van de eerste invasies van het Midden-Oosten door het Westen: de Trojaanse Oorlog. Een verhaal dat focust op vrouwen als slachtoffer van oorlogsgeweld: TROJAANSE VROUWEN.

WAR ON WOMEN gaat dieper in op de paradoxale relatie tussen de vrouw als oorlogsslachtoffer enerzijds en als regeneratieve kracht in de heropbouw van vernietigde culturen anderzijds. We confronteren klassieke auteurs als Seneca en Euripides met twee hedendaagse teksten: Precarious Life, The Powers of Mourning and Violence van Judith Butler en De wereldwijde oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts. Twee mannen uit het klassiek patriarchale repertoire versus twee vrouwen van deze tijd: Judith Butler, professor in Rhetoric and Comparative Literature, specialist genderstudies en Sue-Lloyd Roberts, BBC journaliste die zich wereldwijd inzette om het lot van vrouwen te verslaan. Een tijd in volle transitie.

Centraal in het artistieke onderzoek staat de functie van het rouwritueel in het katalyseren van regeneratieve krachten van een samenleving. De relatie tussen taal als getuigenis en lichaam als geheugen wordt op een interdisciplinaire manier geëxploreerd. In welke lichaamsdelen huist verdriet? In de stem? In de handen? Waar ontkiemt de kracht om opnieuw te beginnen? In het woord? In de buik?

Compagnie couRage couRage wil monomythen doorbreken door het bevragen van identiteit gebaseerd op cultuur, nationaliteit, taal en gender, door ze om te plooien in de richting van veelzijdigheid, vloeibaarheid en meerduidigheid. Door de verschillen aan te wenden als wordingsprocessen die aanzetten tot structurele veranderingen. Met WAR ON WOMEN maken we een voorstelling die de Westerse monomythe van de vrouw als slachtoffer (Maria Dolorosa) wil openbreken. We zoeken naar wat in klassieke Westerse (patriarchale) verhaalstructuren verdrongen wordt: de regeneratieve kracht van het vrouwelijke.

Doel is de basis te gieten voor een interdisciplinaire en meertalige voorstelling met een groep van vijf spelers uit de cast van TROJAANSE VROUWEN. Dit zijn Claude Musungayi, Joke De Winde, Nienke Nasserian en Kaltoum Boufangacha. Tekst, regie en dramaturgie: Alain Pringels en Ludwig Dierinck.

Data

  • za 08 juni | 20.00

Tickets

 

€12 / €15 | via deze link

opgelet : geen tickets te verkrijgen via Zuiderpershuis
ingang : Waalsekaai 14
bar : deuren om 19u

Organisatie

Compagnie CouRage

Gerelateerde Evenementen