WAERBEKE CONFERENTIE 2017

Ben je persoonlijk of beroepshalve begaan met leefkwaliteit? Vind je stilte, rust en ruimte belangrijk in het leven van alledag? Streef je ook naar momenten van aandacht en eenvoud? Dan is de jaarlijkse Waerbeke Conferentie een uitgelezen kans voor inspiratie, uitwisseling en ontmoeting. 

Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging slaan we een brug tussen overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en vormingsinstellingen, bedrijven… en het ruime publiek.

Line-up

09:30 — aanmelding & onthaal

10:00 — opening  •  gastvrouw Sigrid Spruyt (voormalig journaliste)

  • Na 5 jaar werking presenteert Waerbeke het nieuwe cahier In beweging: een oogst van belangwekkende bijdragen over het actuele thema stilte, rust en ruimte vanuit verschillende persoonlijke en maatschappelijke perspectieven. Gesprek met Dirk Sturtewagen (coördinator Waerbeke).
10:20 — muzikaal intermezzo  •  Steven Vrancken
 
10:30 — panelgesprek  •  'Vrede kun je leren'

Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? In hun gelijknamige boek vragen David Van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Zweverig?
Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze methodieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Sigrid Spruyt gaat in gesprek met Edel Maex, Els Van Beveren en Eric Lancksweerdt (bevlogen deskundigen in mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis).

11:30 — muzikaal intermezzo  •  Steven Vrancken

11:40 — Peter De Graef vertelt (theatermaker, schrijver, acteur)

  • Peter De Graef heeft een voorliefde voor eeuwenoude geschriften vol wijsheden die niemand nog lijkt te kennen. In het theater zoekt hij naar een vorm om die kennis op een directe manier, zonder de omweg van het verhaal, over te brengen naar het publiek. Voor N!KS kreeg hij de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs.

12:00 — lunch & netwerking

  • De trefdag is bij uitstek geschikt om nieuwe contacten te leggen, verwante initiatieven nader te leren kennen en tot afspraken te komen.

13:30 — muzikaal intermezzo  •  Steven Vrancken

13:45 — voorbeeldpraktijk 1  •  We have the choice
  • Deelname aan Cirkels met inleiding door initiatiefneemster Kristin Verellen.
    We have the choice is gegroeid uit een vrijwillig burgerinitiatief van Kristin Verellen – die haar levenspartner verloor in de aanslagen van Maalbeek op 22 maart 2016 – en een kring van vrienden. Deze groep van professionele begeleiders organiseert sinds de aanslagen momenten van zinvol samenzijn in Cirkel, in verschillende toepassingen. Zo willen ze mee bouwen aan een cultuur van inclusie en dialoog, trauma helen in mensen en gemeenschappen, machteloosheid ombuigen in kracht en mensen van hart tot hart verbinden. — meer info: www.wehavethechoice.com.

15:00 — muzikaal intermezzo  •  Steven Vrancken

15:15 — voorbeeldpraktijk 2  •  Silence for Peace
  • Kennismaking met openbare vredesactie vanuit stilte. Een aantal deelnemers gaan in op de vraag hoe stilte en vrede zich tot elkaar verhouden. Hoe werkt compassie in een maatschappelijk polariserend klimaat? Onder leiding van journaliste Sigrid Spruyt gaan ondermeer Wouter Torfs (ondernemer), James Bampfield (initiatiefnemer Silence for Peace) en Alicja Gescinska (filosofe, o.v.) hierover met elkaar in gesprek.
    Vredesactie die innerlijke verstilling aanwezig stelt in de openbare ruimte. Burgers sturen een krachtig signaal de wereld in als een antwoord op tumult en hoog oplopend geweld: vrede begint in het hart van ieder mens, stilte brengt vrede in jezelf en in de wereld. tilte als voorwaarde voor reflectie en echte dialoog. Stilte is de taal die alle gemeenschappen, culturen en religies overstijgt. Elke minuut die je in stilte doorbrengt, draagt bij aan wereldvrede. Op vrijdag 22 september om 17u (na afloop van de Waerbeke Conferentie) vindt op de Groenplaats de tweede editie van dit vredesinitiatief plaats. — meer info: www.silenceforpeace.org   •  lees hier de recente oproep door Wouter Torfs (ondernemer).

16:15 — slotwoord conferentie

  • FACULTATIEF — na de conferentie ben je uitgenodigd om een tijd deel te nemen aan de sit-in op de Groenplaats in Antwerpen. Een delegatie van de conferentie vertrekt omstreeks 16u30 te voet vanuit het Zuiderpershuis richting centrum. Meer info: www.silenceforpeace.org.

Tickets

Tickets enkel via deze link

opgelet :
geen ticketverkoop via Zuiderpershuis

Organisatie

Waerbeke vzw