Voorstelling ontwerpen gedempte Zuiderdokken

Op woensdag 20 januari stelt de stad de ontwerpen voor, voor de heraanleg van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken. Iedereen kan die dag zijn mening geven over de ontwerpen van gerenommeerde ontwerpteams. De intendante van de Gedempte Zuiderdokken, Aglaée Degros, geeft de resultaten vervolgens door aan een jury die uiteindelijk zal beslissen welk ontwerp definitief uitgevoerd wordt. Ook na die beslissing krijgt de Antwerpenaar nog zijn zegje in verschillende participatiemomenten.

Over enkele jaren krijgt de Antwerpenaar een nieuw kwalitatief plein met een internationale uitstraling. Vijf gerenommeerde ontwerpteams bogen zich over de voorstellen van meer dan 3.000 stadsgenoten en werkten elk een ontwerp uit. Eén dag voor een jury van professionals zijn definitieve keuze maakt, op woensdag 20 januari, kunnen de Antwerpenaars alle ontwerpvoorstellen bekijken en hun mening geven.

‘Het is de eerste keer dat de Antwerpenaar inspraak krijgt over het ontwerp van een project van deze omvang’, zegt schepen voor stadsontwikkeling en groen Rob Van de Velde. ‘Ik verwacht dat er opnieuw veel volk zal zijn woensdag. De Gedempte Zuiderdokken zijn samen met de Scheldekaaien het belangrijkste stadsontwikkelingsproject van de jongste tien jaar. Het stadsbestuur vond het belangrijk om de mening te vragen van de Antwerpenaar vóór de gespecialiseerde jury een keuze maakt.’

‘Na jarenlang wachten, krijgt het Zuid eindelijk zijn opwaardering. In combinatie met de vernieuwing van het Museum voor Schone Kunsten en de woonprojecten Nieuw Zuid en Zillion, zal dit nieuwe plein het Zuid een volledig nieuwe aanblik geven. En uiteraard gaan we voor het mooiste plein van de wereld.’

Nadat de jury een ontwerpteam heeft aangeduid, volgen participatiemomenten waarop bewoners en bezoekers van de stad hun mening kwijt kunnen over de concrete uitwerking van het ontwerp. In het najaar van 2016 wordt een schetsontwerp voorgesteld aan de Antwerpenaar. In 2017 volgt een voorontwerp en uiteindelijk ook een definitief ontwerp. De eigenlijke realisatie van het nieuwe plein kan pas starten na de bouw van de eerste ondergrondse parking in 2018.

Voorstelling ontwerpen Gedempte Zuiderdokken – praktisch

  • woensdag  20 januari van 14 tot 19 uur
  • Zuiderpershuis – Timmerwerfstraat 40, 2000 Antwerpen
  • Online feedback op 20 januari tot 19 uur via www.gedemptezuiderdokken.be.

 

Organisatie

www.agvespa.be en Stad Antwerpen