Paul Verbraeken lezing: Willem Schinkel

Op zaterdag 12 maart 2016 vindt de 11de Paul Verbraekenlezing plaats. Sinds 2005 organiseren de vrienden van Paul Verbraeken jaarlijks een lezing met de steun van Charta 91, het Zuiderpershuis en een schare sympathisanten. VUB Press publiceert de tekst van de lezing.

"Paul Verbraeken was een ongebonden kritische denker zoals we er in Vlaanderen nooit veel hebben gehad. In de geest van Paul geven we elke jaar het woord aan een eminent spreken die zich niet door het systeem laat inpalmen en zich verzet tegen het heersende neoliberale discours."

Willem Schinkel is een geëngageerd socioloog en een veelzijdig en boeiend auteur over thema’s als het integratiebeleid, democratie in neoliberale tijden, de rol van de sociologie. Willem Schinkel is de wetenschapper die zich inzet voor de alles behalve holle leuze: “Wij moeten beseffen: het kan anders”.

Momenteel gaan zijn engagement en interesse uit naar de drone-oorlog, die (met name) gevoerd wordt door de VS en het hedendaagse imperialisme kenmerkt. Over dit thema plant hij publicaties en lezingen.
 
De drone-oorlog is dan ook het thema van de Paul Verbraekenlezing, waarin Schinkel kiest voor een meer geopolitieke en mondiale focus. Wie Schinkels boeken kent weet dat hij over dit thema zeker ook nieuwe, interessante en uitdagende ideeën zal spuien.

Willem Schinkel (1976) is als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn in 2005 gepubliceerde promotieonderzoek Aspects of Violence werd bekroond met de Willem Nagelprijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie.
In 2007 verscheen zijn boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie, in 2008 De gedroomde samenleving, in 2012 De nieuwe democratie en in 2014 Over nut en nadeel van de sociologie voor het leven.
Willem Schinkel publiceert in regelmatig NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.
Zijn onderzoek, gefinancierd door de EU, heeft betrekking op drie grote thema's: de migratiecrisis, economische crisis en ecologische crisis.

Aanvang om 17u. Na de lezing krijg je een drankje aangeboden en krijg je ook de VUB publicatie mee. Voor zij die willen volgt er om 20u30 een vriendenmaal.

In onderstaande filmpje wordt hij geïnterviewd door comedien Jan Jaap Van der Wal.

Tickets

lezing: €12 (VUB-publicatie en drankje inbegrepen)
lezing en vriendenmaaltijd: €50
vriendenmaaltijd: €45

Info en inschrijving:
paul.verbraeken.lezingen@gmail.com

Opgelet! het is niet mogelijk om tickets te kopen via Zuiderpershuis

Organisatie

Paul Verbraeken Lezingen