EUROPEAN OUTDOOR FILM TOUR 2022/2023

WHAT IS THE EUROPEAN OUTDOOR FILM TOUR?

The European Outdoor Film Tour (EOFT) is the largest outdoor film festival in Europe and has been touring numerous European countries every fall/winter since 2001 with the best outdoor and adventure films of the year.
With its two-hour program, the EOFT takes viewers on a journey alongside protagonists who are pushing their limits in mountaineering, climbing, mountain biking, kayaking, paragliding, skiing, snowboarding, and much more. Only the most daring ideas and adventurous expeditions—with world-class sporting action attempted by fascinating characters—make it into the film selection, thereby guaranteeing unrivaled adventure entertainment year after year.
The European Outdoor Film Tour was founded in 2001 by the Munich-based event agency Moving Adventures Medien.

Line-up

HELIX — Sneller, hoger, verder: voor de maximale adrenalinekick zijn bij de EOFT 2022 speedflyer Carl Weiseth en dronepiloot Ian Rinefort verantwoordelijk. Ians drone is echt het enige dat Carl tijdens zijn halsbrekende afdaling het dal in niet achter zich kan laten. Als dit duo aan de gang gaat, staat de wereld op z’n kop [en het bioscoopscherm ook].

WILD WATERS — Extreemkajakster Nouria Newman houdt van kolkende stroomversnellingen en donderende watervallen. De kunstmatig aangelegde wedstrijdroutes van de klassieke kanoslalom heeft ze allang achter zich gelaten. Tijdens een expeditie in Patagonië kon ze de beide kajakprofessionals Ben Stookesberry en Erik Boomer reeds van haar kwaliteiten in de ongetemde wateren overtuigen. Maar heel vaak gaat ze er ook alleen op uit, zoals bijvoorbeeld naar de eenzame dalen in het Indiase Ladakh met z’n indrukwekkende rivieren. Daar hoeft ze ook niemand te bewijzen hoe goed ze haar kajak beheerst, want daar zijn haar bijzondere kwaliteiten haar levensverzekering. En precies op deze ongetemde rivieren beleeft Nouria haar grootste angsten èn haar meest ultieme momenten van geluk.

GIFT OF THE BIKE — Eén enkel voorwerp kan een heel leven veranderen. Bij Gift Puteho was dat z’n vaders fiets. Al na de eerste wankele rondjes was het hem duidelijk: een mooiere sport bestaat er niet! Tijdens een van zijn eerste races, won hij op een fiets met kapotte remmen. Desondanks, of juist daardoor, won hij met 10 minuten voorsprong. Inmiddels is deze tiener in één van de weinige professionele mountainbiketeams van Zambia opgenomen. Sindsdien is hij niet meer te stoppen.

SKI SICK — De twee freeriders Nikolai Schirmer en Celeste Pomerantz zijn onderweg naar het Noorden. De zeilboot Sofie moet hen en hun team naar een waar freeride-paradijs brengen: Spitsbergen. Maar de Noorse eilandengroep, waarvan kou en ijs het handelsmerk zijn, laat zich dit keer van een geheel andere kant zien. Als ze de zuidkust van Spitsbergen naderen, blijkt het met ongeveer 13 graden veel te warm voor de tijd van het jaar. Skiën wordt daardoor heel moeilijk, zoniet onmogelijk. Maar Nikolai en Celeste geven de moed niet op. Samen met kapitein Mats varen ze gewoon verder noordwaarts, op zoek naar gedroomde plekken om toch te kunnen skiën.

ELEVATED — Sonya Wilson is doof, maar is vooral een klimster die houdt van haar sport en mensen met dezelfde beperking daarvoor wil enthousiasmeren. In de sporthal en nog veel liever buiten. Het leven is voor Sonya vaak niet gemakkelijk in de wereld der horenden. Velen nemen haar over het algemeen minder au sérieux. Maar buiten, in de natuur, valt deze druk helemaal weg. Met haar klim-workshops in Joshua Tree heeft Sonya zowaar een klim-community opgezet. Op deze manier brengt zij het gevoel van vrijheid bij het klimmen, die ze als kind zo miste, over aan andere slechthorenden. En middels deze film nu ook aan ons.

THE MIRAGE — Ultrarunner Timothy Olson wil de Pacific Crest Trail in een recordtijd afleggen en zo een nieuwe FKT (Fastest Known Time) vestigen. Het legendarische langeafstandswandelpad is niet minder dan 2.650 mijl of 4.265 kilometer lang! Een afstand waar de meeste wandelaars vijf tot zes maanden voor nodig hebben. Timothy wil onder het huidige record van 52 dagen komen. Deze duursporter heeft al vele 'ultra’s' van meer dan 50 of 100 mijl gelopen, maar nog nooit 2.650 mijl aan één stuk. Voor hem is de PCT zijn grootste uitdaging ooit uit zijn carrière – niet alleen fysiek, maar ook psychisch. Met ondersteuning van zijn familie kan hij de lange en eenzame dagen van de trail makkelijker uithouden. Maar ook zijn vast meditatief ochtendritueel helpt hem zijn doel niet uit het oog te verliezen.

BRIDGE BOYS — Midden in de corona-pandemie starten de Britten Tom Randall en Pete Whittaker één van de gekste projecten uit hun carrière. De vele lockdowns en reisbeperkingen dwingen de klimmers in hun directe omgeving naar nieuwe uitdagingen te zoeken. Gezien Tom en Pete altijd al een bijzondere voorliefde voor het klimmen hadden (”Wide Boyz”, EOFT 13/14), was het niet bijzonder moeilijk om ook dichterbij iets uitdagend te vinden. Spleten zijn er immes niet enkel in rotsen, maar ook in betonconstructies. Het enige verschil is dat het dan expansievoegen zijn bij een verkeersbruggen van soms wel 800 meter lang.

FLOW — Het is de ultieme droom van elke freerider om een skigebied helemaal voor zichzelf te hebben. Sam Favret heeft deze unieke kans gekregen in zijn woonplaats Chamonix. Hij kan eindelijk de afdalingen realiseren waar hij al zo lang van droomde. In "Flow" neemt hij ons voor een kort moment mee naar een andere tijd, met spectaculaire shots tegen een unieke achtergrond en een opzwepende soundtrack: freeriden in filmische perfectie.

Data

  • wo 18 januari | 19.30  UITVERKOCHT

Tickets

€19,90 - €16,90 | via deze link
meer info : EOFT 2022/2023

opgelet : geen tickets via ZPH
ingang : Waalsekaai 14
bar : open om 18u30
parkeren : Q-Park Kooldok

Organisatie

Moving Adventures