GVA KAFFEE: STADSWANDELINGEN

1. Graham Bell meets Karel de Grote.

De Brederodewijk verschilt opmerkelijk van het Zuid aan de andere kant van de Amerikalei. De multiculturele wijk rond de Brederodestraat heeft een heel eigen couleur locale: mensen van Turkse, Koerdische, Bulgaarse origine wonen er naast studenten en jonge gezinnen met kinderen. Net zoals vroeger gaan wonen en werken hier hand in hand. Het winkelen gebeurt nog altijd in de centraal gelegen Brederodestraat. De telefoonfabrikant Bell en koekjesfabriek Parein zijn vertrokken uit de wijk, maar hun gebouwen kregen een heel andere functie met een geheel nieuwe dynamiek.

Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 5 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.


2. Het Nieuwe Zuid in Beweging.

We bewegen ons in het zuiden van de stad tussen geschiedenis en toekomst, tussen oud en nieuw, tussen bekend en verrassend. In dit deel van Antwerpen gebeurt er heel wat. Werken, wonen, studeren, winkelen, ontspannen, cultuur en natuur, vroeger en nu lopen er in mekaar over. We wandelen o.a. langs het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de nieuwe campus van de Karel de Grote Hogeschool en het opmerkelijke gebouw van het justitiepaleis. De route gaat tot waar het duurzame complex Nieuw Zuid verrijst om dan terug te keren tot aan de Gedempte Zuiderdokken.

Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 4 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.


3. Het Zuid, culturele hotspot.

Op het einde van de 19de eeuw ontwikkelde het stadsbestuur een nieuwe wijk even ten zuiden van de oude stadskern. Het werd een belle époquewijk met zowel stoere havendokken als elegante straten en brede lanen, afgelijnd met belangrijke openbare gebouwen. Dit stadsdeel beleeft nu zijn tweede jeugd en met zijn trendy imago is het Zuid ondertussen - zelfs internationaal - gekend als een van de hotspots van lifestyle- en modestad Antwerpen.
Je gids gebruikt het stervormige stratenpatroon als kompas om de geschiedenis van deze wijk met Parijse allures te ontrafelen. De fraaie brede straten eindigen er op pleinen met standbeelden en fonteinen. De meest imposante gebouwen op je route zijn het majestueuze KMSKA en het wat futuristisch ogende gerechtshof. Verder vallen de maritieme verwijzingen op in architectuurdetails en op de talrijke trotse monumenten. Het Fotomuseum, Cinema Zuid en het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA), de betere kunstgalerijen, hippe restaurants en modieuze conceptstores in verbouwde pakhuizen zijn trekpleisters voor cultuurfreaks en trendsetters. En natuurlijk is er ook het wereldcultuurcentrum Zuiderpershuis, waar Kaffee zijn stek heeft.

Duur: 2 uur
Afstand: +/- 3 km
Moeilijk parcours voor rolstoelgebruikers.


4. Sint-Andries: volkswijk ontmoet mode en antiek.

Dicht bij het toeristische centrum en op een boogscheut van het Zuid vinden we de volksbuurt Sint-Andries. Een eeuw geleden werd in dit oude stadsdeel gestreden voor beter wonen en beter werk. Nu is het er rustig vertoeven en wonen. De Schelde is vlakbij en dat kan je op vele plaatsen zien. Soms ruik je zelfs de zeewind die de wijk binnenwaait …
Sinds het Modemuseum in 2002 zijn deuren opende in de Nationalestraat, is de omgeving ook uitgegroeid tot een pleisterplaats voor modeliefhebbers. Buurtbewoners kunnen in de Nationalestraat nog altijd terecht voor hun dagelijkse boodschappen, wat zorgt voor een bijzondere mix. Het walhalla voor brocante en modern antiek is dan weer de Kloosterstraat die bezaaid is met winkels vol originele spulletjes.

Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 4,5 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.


5. De Kaaien worden weer van ons.

De Scheldekaaien zijn cruciaal als bindend element tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijken Cadix, Het Eilandje, Nieuw Zuid en Blue Gate Antwerp. Nu vind je er vooral parkings, maar de heraanleg van deze openbare ruimte is gestart: een 6,7 km lange strook langs de Schelde wordt heringericht om de stad Antwerpen te beveiligen tegen mogelijke overstromingen in de toekomst. En de Antwerpenaars varen er wel bij, want de stad grijpt deze noodzakelijke ingreep meteen aan om dit gebied prachtig opnieuw in te richten. Zo kan Antwerpen als waterstad zijn relatie met de rivier herstellen en kunnen de inwoners in de toekomst nog aangenamer flaneren langs het water.

Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 3 km
Geschikt voor alle leeftijden.


6. Fietstocht: van Zuid naar Noord.

De stad vernieuwt constant. Plaatsen en wijken die hun ziel verloren, krijgen een nieuw uitzicht en/of een nieuwe invulling. Met elk bouwproject verrijst een plek waar zowel jonge gezinnen als ondernemers zich thuis kunnen voelen. Het resultaat zijn aangename wijken met oog voor mobiliteit, duurzaamheid, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit. En fietsen gaat daarmee hand in hand. De gidsen nemen je op deze fietstocht mee over het fietspad langs de Scheldekaaien, naar het Eilandje, Park Spoor Noord, het Sint-Jansplein en het Zuid. Breng wel je eigen fiets mee.

Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 11 km
Vanaf 16 jaar

Tickets

GRATIS DEELNAME
vooraf hier wel even reserveren

Organisatie

GVA