VERBRAEKENLEZING : ANTON JÄGER

« Onder populisten, pamflet over een onbegrepen probleem »

Valt er nog iets nieuws te zeggen over ‘populisme’? Al decennia worden we bedolven onder onheilstijdingen over een populistische apocalyps. Ondertussen werd de populismevorserij tot een ware professionele industrie, met eigen specialisten, consulenten en sterrenwichelaars. Dat allemaal terwijl populistische partijen globaal klassieke partijen bedreigden na de crisis van 2008.

Deze lezing gaat een kritisch engagement aan met deze consensus. Zowel met als tegen de bestaande literatuur, plaatst ze de huidige discussie in historische en kritische context en relateert deze aan materiële verschuivingen in ons politiek bestel. Het reist terug in de tijd naar de wortels van het hedendaagse populisme als term en als beweging, en wijst op verschillen en gelijkenissen met vorige episodes.

Er wordt ook politiek stelling in genomen in het populistisch mijnenveld: ze weigert enerzijds het huidige ‘populisme’ als pathologie of afwijking van een democratische norm te behandelen, die dan stigma en uitsluiting verdient. Maar het celebreert het populisme ook niet als heilsleer of onvermijdelijke toekomst van de democratie. Het behandelt het huidige ‘populisme’ eerder als structurele tendens in een steeds sterker ‘gedesorganiseerde’ democratie, die zowel centrum- als margepartijen aantast.
We bevinden ons ondertussen allemaal ‘onder populisten’ zowel op links als op rechts. Het huidige populisme laat zich ook enkel begrijpen als uitdrukking van een seculaire crisis van partijdemocratie — een crisis die ondertussen al onze klassieke noties van politiek op hoogspanning zet.

Line-up

Anton Jäger is publicist en historicus van het politiek denken met een doctoraat in Filosofie Cambridge University en is verbonden aan de KU Leuven. Zijn werk verscheen o.a. in De Groene Amsterdammer, De Morgen, De Standaard, New Left Review, New Statesman, The Guardian, en De Wereld Morgen.

Data

  • za 02 april | 10.30

Tickets

€15 voor lezing + publicatie + drink
€30 voor buffet

Betalen via overschrijving op BE53.0015.2343.8853 van Paul Verbraekenlezingen.

opgelet : geen tickets via ZPH
ingang : Waalsekaai 14
deuren : 10u
parkeren : Q-park Steendok op 600 meter

Organisatie

Paul Verbraekenlezingen