OMEGA MINOR : LITERAIRE LEESCLUB XL!

Paul Verhaeghens Omega Minor wordt dit jaar 15. Samen met De Reactor, een panel kritische geesten en het publiek houden we het boek tegen het licht van onze tijd. Paul Verhaeghen vliegt voor de gelegenheid de oceaan over. Een unieke literaire leesclub XL!

Vaststaat dat Matthijs de Ridder gastheer is van dienst (naar eigen zeggen fanboy van het eerste uur) en dat Paul Verhaeghen speciaal voor de gelegenheid de oceaan oversteekt. Harold Polis, uitgever van het boek vijftien jaar geleden, leidt de avond in; schrijver Gustaaf Peek en literair criticus Sofie Gielis maken een statement over het boek en gaan met Paul Verhaeghen in gesprek. Kervers Parijsresident Mohamed Ouaamari beantwoordde de vraag 'waar staat de mensheid over 15 jaar' en deelt met ons zijn toekomstinzicht. De onvolprezen Bert Dockx zorgt voor de soundtrack van de avond.

En er zal met zekerheid geborreld worden. Maak je op voor een bijzondere literaire avond!

WAAROM?
Op donderdag 23 mei vieren we drie jubilea: deBuren bestaat vijftien jaar, net zoals Omega minor, de epische roman van de naar Atlanta uitgeweken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen. Literair-kritisch platform de Reactor viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. We zouden dus kunnen stellen dat Omega minor hét boek is dat deReactor heeft gemist. En dat is bijzonder jammer, omdat we vermoeden dat het een match made in heaven is.

OVER OMEGA MINOR
In 614 bladzijden en in een barokke, bijwijlen zelfs opgezwollen taal voert Verhaeghen een parade vol kleurrijke personages op en zet hij verschillende verhaallijnen uit, die uiteindelijk samenkomen in een hoogst originele, alternatieve vertelling van de 21ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt. Time Magazine vergeleek Paul Verhaeghen met W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Richard Powers. Die laatste vatte Omega minor dan weer samen als ‘de gehele twintigste eeuw in één roman’. The Independent beschreef het boek als ‘een ongewoon intellectuele, weidse en bevredigende ervaring’.

BEELD © CORBIS

Data

  • do 23 mei | 19.30

Tickets

€5 / €10 / €25 | via deze link

Organisatie

deBuren